Les 1: Introductie

Welkom!

Wat leuk dat je de stap hebt genomen om met de online Dogadvice K9-Neuswerklessen te starten. Ik hoop dat jullie er samen veel plezier aan gaan beleven! Ik ga je eerst even uitleggen hoe deze online cursus werkt, en dan gaan we daarna van start.

Theorie en praktijk

Als het goed is heb je de online theorieles al gevolgd. Hierin wordt de basis van de K9-neuswerklessen en de manier waarop ik werk uit de doeken gedaan. Als je die theorieles nog niet hebt bekeken, doe dat dan eerst, voor je verder gaat met de lessen van deze module 1.
De lessen bestaan elke keer uit een stukje theorie en daarna ga je met behulp van duidelijke instructievideo’s zelf aan de slag met de oefeningen. Je kunt hierbij gebruik maken van een logboek. Je kunt zo per les voor jezelf bijhouden wat je hebt gedaan, wat er goed ging en waar je nog tegen aan loopt. Zo weet je ook hoe je verder moet gaan bij een volgende trainingssessie. Meten = weten!

Je kun de lessen in je eigen tempo doorlopen. De lesstof wordt in de eerste 4 opeenvolgende weken aangeboden en blijft daarna onbeperkt beschikbaar. Voor jou persoonlijk. Gelieve dit te respecteren.
In de PLUS-versie van de module bedraagt de periode waarin je vragen kunt stellen/ video’s kunt insturen in totaal 8 weken. Je hebt dus voldoende tijd om alles te doorlopen en te oefenen.

De module eindigt met een praktijktoets. Dat zijn een aantal oefeningen waarin alles wat je in de module hebt geleerd zit verwerkt. Je kijkt zelf aan de hand van de criteria of jullie de module samen succesvol hebben doorlopen en of je door kunt naar de volgende module. Je kunt de toets ook door Dogadvice laten beoordelen. (PLUS optie) Maar niks moet dus. Je hebt dan voor jezelf een leidraad, en weet je waar jullie staan.

Filmen

Je zult merken dat, zeker in het begin, alles heel snel gaat, en dat je niet alles hebt kunnen zien wat je hond heeft laten zien tijdens de oefeningen.
Daarom is het echt belangrijk dat je jezelf dus FILMT! Dat is eerst nog even wat onwennig, maar geloof me, het went. En het gaat je enorm helpen met het observeren van je hond én van jezelf! Want tijdens de oefeningen zie je niet wat je zelf doet.
Je hoeft niet direct een dure actioncamera aan te schaffen (al zijn die wél heel gaaf, en eigenlijk helemaal niet eens meer zo duur). Je kun er ook je eigen smartphone voor gebruiken.  Het is dan wel handig dat je die op een driepootje zet, of dat je gebruik maakt van een borsttuig waar je de telefoon in kunt hangen. In de lijst hieronder staan wat linkjes van websites waar je dat materiaal kunt kopen.
De filmpjes kun je gebruiken voor jezelf, maar je kunt ze ook, tijdens de looptijd van de module, ter beoordeling en voor feedback naar mij toe sturen (PLUS module). Je kunt dat doen door de filmpjes op je eigen Youtube-account/kanaal te zetten, en de link van dat filmpje te plaatsen in de Facebookgroep (zie verderop).

HELP! Youtube-kanaal! Ik hoor jullie al in paniek schieten. Ik ga je helpen:

Stap 1: maak een Google-account aan als je die nog niet hebt
Stap 2: ga naar Youtube.com en log in met je Google account
Stap 3: Kijk naar de duidelijke instructies op dit filmpje: https://youtu.be/l0eM1_JVqHE

Filmpjes inkorten kan eventueel ook in Youtube: https://www.webwijzer.nl/doe-het-zelf/gratis-video-bewerken.html

Als je filmpjes uploadt zet ze dan op de status ‘verborgen’. Dan zijn ze alleen voor jou zichtbaar én voor degenen die van jou de link van het filmpje ontvangen. Dus dan kan de hele wereld niet meekijken. Als je filmpje niet te groot is en het heeft precies de goede afmetingen kun je het filmpje ook rechtstreeks op Facebook plaatsen.

Facebookgroep

Deelnemers van de PLUS-module worden door mij dus toegelaten tot de besloten Facebookgroep van deze module. Gedurende de looptijd van de module kun je hier vragen aan mij stellen en ook sparren met en leren van de andere deelnemers. En je kunt hier de twee trainingsfilmpjes voor feedback en je eindtoetsfilmpje plaatsen. Het filmpje van de eindtoets mag langer zijn dan twee minuten. Alle oefeningen moeten er op staan. Maar het mag geen film worden van 15 minuten! Het aantal deelnemers voor de PLUS module zal gelimiteerd zijn, zodat ik genoeg aandacht voor ieder zoekteam heb.

Besloten Facebookgroep voor Module 1: Facebookgroep Module 1

Geen Facebook?
Als je geen Facebookaccount hebt dan kun je dit mailadres gebruiken voor het stellen van  vragen en het opsturen van trainingsfilmpjes:  K9neuswerk@dogadvice.nl
LET OP: per mail kun je alleen een Youtubelinkje sturen óf je moet gebruik maken van
WeTransfer

Hoe vaak oefenen/trainen?

Oefening baart kunst. Een hond leert, net zoals wij mensen, door herhaling. Maar hoe vaak je het beste kunt oefenen is sterk afhankelijk van je hond! (‘ken je hond’). Met een gevoelige hond is 2 keer per week soms echt meer dan voldoende, en soms is het beter om even een tijdje helemaal niet te oefenen. Je hond zal het je vertellen, en jij gaat leren om dit in te schatten en er naar te handelen. Met een ‘bomproof’ hond met veel werklust en doorzettingvermogen kun je misschien wel 4 x per week een trainingssessie doen. Je hoeft zeker niet altijd met succes te eindigen! Dat is een fabeltje. We gaan hier veel dieper op in in module 2. Als je gevoelige hond afhaakt omdat hij het echt niet trekt, stop dan! En stop met een vrolijke noot.

Welke materialen heb je nodig?

Aan het begin van jullie neuswerkcarrière moet je wel eerst de nodige materialen aanschaffen. In de theorieles heb je al deze materialen al een keer voorbij zien komen.
Hier volgt een lijst van wat je voor de eerste module nodig hebt. Je hebt dan een goede basis. In verdere modules heb je hooguit wat kleine aanvullinkjes nodig. Maar dat zijn geen grote uitgaven. Er is ook een kant en klare geurset beschikbaar in de webwinkel.

  • hele lekkere kleine niet kruimelende ZACHTE voertjes en/of een tube hondenpaté
  • latex of plastic wegwerphandschoenen
  • een pincet per geur
  • wattenstaafjes
  • make-up pads
  • flesje anijsolie (later ook kruidnagel- en berkolie)
  • 5 aluminium tinnetjes max doorsnede 5 cm
  • eventueel magneetjes voor in de tinnetjes
  • gaatjestang
  • kleefgom (‘buddies’, kleefpads)
  • 1 grote glazen pot met metalen deksel van minimaal 1 liter voor de beluchte wattenstaaftips
  • 1 grote glazen pot met metalen deksel van minimaal 1 liter om de tins met geur in te bewaren (1 pot per geur. let op diameter! De tins moeten erin passen)
  • 1 glazen pot met metalen deksel om het flesje anijsolie olieflesjes in te bewaren
  • 4 bloempotjes van zink of plastic doorsnede bovenkant 9 tot 11 cm
  • 4 tot 6 doorzichtige voorraaddozen met gaatjes erin
  • mobiele telefoon of camera om jezelf te filmen
  • een driepoot of borstharnas om de camera op te bevestigen

NB: gebruik NIEUWE ongebruikte glazen potten met een metalen deksel. Geen weckpotten.

In de theorieles heb je kunnen zien hoe alle materialen eruit zien. Hieronder vind je een aantal linkjes van winkels of webshops waar je het een en ander kunt bestellen:

Materialen, waar verkrijgbaar?
Zelf even verder Googelen kan natuurlijk ook.

Borsttuig voor smartphone

Tripod voor smartphone

Kunststof emmertjes/ bloempotjes, handschoenen, kleefgum, plastic voorraaddozen

Action, IKEA,
De platte opbergdoos met deksel en 1 gat bij IKEA heet ‘Trofast’.

Etherische ( essentiele ) olie Anijs (anise) en kruidnagel (clove)

Bij Chi.nl : www.Chi.nl

Sterke magneetjes voor in de tinnetjes

Etherische ( essentiele ) olie Berk (birch)

Zinken emmertjes doorsnede 9 tot 11 cm

Bij bloemenzaken/ tuincentra of IKEA. Het juiste bloempotje bij IKEA heet ‘Bintje’. Deze is 9 cm in doorsnee en is heel geschikt. Hij kost € 0,49.

Glazen potten met metalen deksels


Bij hondensportshop zijn meerdere materialen voor neuswerk te bestellen